3 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaMICROSOFT AZURERPO & RTO Nedir ?

RPO & RTO Nedir ?

RPO ( Recovery Point Objective ) ve RTO ( Recovery Time Objective ) gibi iki tane kavram üzerinden sürekli konuşulduğunu duyarız. İşte bu yazımızda size RPO ve RTO’nun ne ifade ettiğininden bahsediyor olacağım.

RTO ( Reovery Time Objective ) nedir ?

Olası bir felaket anında verilerin geri dönülebilir olması için kabul edilen kesinti süresidir. Genel değerler aşağıdaki sıralamaya sahiptir. RTO, Olası felaket durumunda sistemi ne kadar sürede tekrar devreye aldığımız zamandır. Bir diğer deyişle Yedekten geri dönüş süresidir. ISO 22301 Tanımıyla RTO; Bir ihlal olayının ardından, Ürün veya hizmetin yeniden verilmeye başlanması, Faaliyetin yeniden başlatılması ve Kaynakların kurtarılma süresidir. Yedekleme metodu, yedekleme ortamı ve donanım bu süreçte etkili rol oynamaktadır.

RPO ( Recovery Point Objective ) nedir ?

Olası bir felaket anında kabul edilebilir veri kaybının ne kadar olduğudur.

Konuyu daha net anlaşılabilir olması için örneklendirmemiz gerekirse, Bir E-ticaret sitesinde RPO değerin 5 dakikalık veri kaybına tahammülün olduğunu gösterir. RTO’da ise felaket yaşandıktan sonra felaket öncesinde sunulan hizmet ve süreçlerin tekrar aksamadan devam edebilmesi adına arada geçen süreye denir. Bu kayıplar ve süreleri kısaltmak için yetkinliğe sahip çalışanlara yada çözümlere sahip olunması gerekmektedir.


Resim-1

Bu 2 terim haricinde birde MTPoD (Maximum Tolerable Period of Disruption ) kavramı vardır ki ( Kesintiye katlanılabileceke maksimum sürenin aşılması durumu )  eğer süreciniz MTPD içerisine girdiyse kurum, finansal ve kurumsal itibarı acısından zarar görmüş sayılabilir.

Terimlerin karmaşası ve iş birimlerinin yüksek erişilebilir olma talepleri ile RPO,RTO ve MTPD değerlerine uygun sistem kaynaklarının yapılandırılması kurumlar için ciddi önem arz etmektedir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..

Ömer Koçyiğit | IT Blog
Ömer Koçyiğit | IT Bloghttps://www.omerkocyigit.com
İstanbul Doğumluyum, 17+ yıldır Bilgi Teknolojileri sektörü içerisindeyim. Beykent Üniversitesi Bilgisayar Bölümü, Anadolu Üniversitesi işletme bölümü ve sonrasında Beykent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (Yüksek Lisans) bölümünden mezun oldum.
BENZER YAZILAR

Popüler Yazılar

Son Yorumlar